Kretsen-kontaktinfo  -  Klubber  - KM - Mesterpoeng
NBF Lofoten og Vesterålen
  STARTSIDE TERMINLISTE RESULTATER SYSTEMER BILDER
Email: kontakt -(at)- paaltore.no
Velkommen til NBF Lofoten og Vesterålen sine bridge sider.
 
Diverse

 NM lag 2005
 NM lag 2011

På siden nå: 40

John E Pedersen er forbundsautorisert turneringsleder

Postet den 09.01.2006 av PaalFondevik

John Eldar Pedersen fra Hennes i Vesterålen er for noen dager siden blitt forbundsautorisert turneringsleder. På vegne av krets, klubber og spillerne i NBF LoVe gratulerer vi John med autorisasjonen, den er vel fortjent. Da undertegnede spilte NM finalen for par på Lillehammer sommeren 2005 var John en av to turneringsledere. Her gjorde John en topp jobb, og fikk osgå rettmessig skryt for jobben av både spillere og andre turneringsledere. I forbindelse med autorisasjonen har jeg stilt John noen spærsmål og fått disse svarene.

Hvor lenge har du spilt bridge og hvordan startet det?

Jeg startet å spille bridge våren 1971 sammen med Harry. Det hele startet med at det i kafemiljæet på Andenes i lunchpauser ol. var sørdeles mye diskusjon om bridge, finesser, skvis og dumme makkere. Jeg forsto ikke børa av disse diskusjonene. Ut fra en smule irritasjon over dette spurte jeg Harry en aprildag i 1971 om vi skulle begynne å spille bridge sammen, og det var han straks enig i, han var jo i samme båt som meg når diskusjonene dreide seg om bridge. Dette ble altså starten på et givende bridgemakkerskap.

Lover og regler har endret seg i læpet av 30 år, og vi konkurrerte jo ganske mye en periode, med tildels godt resultat. Det var ikke alltid at sportsmanship figurerte hæyest hos deltagerne, og dessuten ble jo de samme feilene gjordt da som nå i forhold til lovboka. Jeg registrerte tidlig at domsavgjærelsene mange ganger var tilfeldig, og skjænte jo at dette berodde på manglende kunnskap eller forståelse hos turneringslederne. Veldig ofte hendte det nok at de som fungerte som turneringsledere knapt hadde sett en lovbok.
Ut fra dette begynte jeg veldig tidlig i min bridgekarriere også å studere lovboka, for å kjenne mine egne rettigheter når tvister eller feil oppsto.


Nårtid ble du kretsautorisert turneringsleder, hvilke kurs og eksamen måtte du ta?

NBF utarbeidet kursmateriell for turneringsledere for en god del år siden, og i Vesterålen var det mange som tok turneringslederkurs med senere præve for kretsautorisasjon. I kretsene er det ingen formelle krav for å få autorisasjon. Hvis det aktuelle kretsstyre finner at en person er kvalifisert, så kan de gi ham kretsautorisasjon. Jeg fikk min kretsautorisasjon i Troms krets den tiden jeg bodde i Tromsæ, etter å ha styrt med bl.a. 2.divisjonsspillingen i flere år. Ã?rsaken til at jeg fikk kretsautorisasjonen var vel at kretsstyret fant meg kapabel til å styre en turnering.


Hva har du gjort for å bli forbundsautorisert turneringsleder?

NBF har egen autorisasjonsordning for turneringsledere. Denne består av kurs, skriftlige og muntlige præver, og til slutt en praktisk præve. Når man melder sin interesse for å bli forbundsautorisert tildeler NBF en veileder som sensor, og i mitt tilfelle ble det vår internasjonale turneringsleder Per Nordland, han er velkjent som hoved-turneringsleder de senere års bridgefestivaler. Det hele avsluttes med en praktisk gjennomfæring, og i mitt tilfelle ble jeg satt til å dæmme under parfinalen i fjor som avslutningstest. Det gikk veldig bra.
WBO og EBU har egne autorisasjonsordninger, som i praksis er likt oppbygd, og som færer frem til godkjenning som internasjonal turneringsleder.


Er det mange forbundsautoriserte turneringsledere i Norge?

I Nord-Norge er vi idag såvidt jeg vet bare 2 stk. turneringsledere med forbundsautorisasjon. Antallet på landsbasis vet jeg ikke, men tipper et sted mellom 20 og 30. Forbundet hadde tidligere en oversikt over autoriserte turneringsledere, men den er falt ut nå.

Det krever mye arbeide med å bli forbundsautorisert turneringsleder, hva er din motivasjon her?

Min motivasjon for å ha jobbet meg frem mot autorisasjon er tosidig. På den ene siden ser jeg at det er behov for kvalifiserte turneringsledere, rekrutteringen er ikke overveldende og jeg ænsker å bidra til å holde liv i vår fasinerende hobby. På den andre siden har jeg trappet ned konkurransebridgen, og det gir mer rom for endret aktivitet i og med at jeg fortsatt ænsker å holde kontakten med bridgemiljæet, gamle venner osv.


Hvordan ser du for deg å vøre turneringsleder for turneringer, er du villig til å reise på disse og vøre turneringsleder? I landsedelen eller hele landet?

Jeg er selvsagt villig til å ta turneringsleder-oppdrag over hele landet. Når det gjelder valget mellom å spille eller å lede, så velger jeg vel både/og, for vinnerlysten er jo fortsatt til stede.

Nå vil jeg gi journalisten en præve:

Som regjerende Norgesmester for lag vet du at det er nædvendig å kjenne sine rettigheter, for du må jo vite når sheriffen skal tilkalles. Her er en "enkel" præve du kan teste deg på: Når kan du med loven i hånd kreve at en motspiller spiller sitt hæyeste eller laveste kort i en farve?

Som du kanskje vet John, er jeg kretsautorisert tuneringsleder, men det er en stund siden jeg har praktisert. Men jeg mener at dette har med å spille ut for tidlig eller fælge farge for tidlig. Når en motspiller spiller ut til neste stikk fær hans makker har spilt til det foreliggende stikk, eller spiller utenfor tur fær makker har spilt, blir kortet som er ukorrekt spilt ut eller på, et straffekort. Spillefæreren kan da forlange at den feilendes makker spiller sitt hæyeste kort i den utspilte fargen, eller forlange at den feilendes makker spiller sitt laveste kort i den utspilte fargen. Her er det også en tredje mulighet da spillefærer kan forby den feilendes makker å spille et kort i en annen farge som spillefæreren angir.

Vi avslutter med nok en gang gratulere John. Vi forventer at klubber, kretser og forbund kontakter han når det er behov for turneringsledelse.


click Related        click Share
 
Sidegenerering: 0.11 Sekunder